Blodgivning

Blodgivning SMS

Idag vid lunchtid kom jag på att jag ska ju till blodgivningen dagen efter min födelsedag, vilken ju är idag. Och visst, idag kom på eftermiddagen ett SMS. Jag skall vara på blodgivningscentralen kl. 10.00 imorgon.

Bli blodgivare du också

Det räddar liv!

// Knightlord

 


Skolråd

Kallelse

Idag kom första kallelsen till skolrådet där jag är med, som representant för förskoleklassen som min son Kevin går i. Fast jag kan också representera min dotters klass ;-)

Den 11 oktober är det således skolråd i skolans matsal.

// Knightlord


Fritidsplats

Tidigare

Tidigare har jag (eller frugan) berättat att vi sökt plats på fritids med hjälp av undantag från tillämpningsföreskrifter och intyg från logoped (för Lucia) och psykolog (för Kevin).

Brev från kommunen

Idag fick vi brev från kommunen. Där står det att Lucia har beviljats 10 timmar i veckan på fritids, och att behovet styrkts med intyg från logoped i Landstinget. Detta gäller 1 oktober till 31 december. Ett åtgärdsprogram ska upprättas där det framgår hur fritidshemmet skall arbeta för att stödja Lucias talutveckling samt stärka henne socialt. Det skall även framgå hur det skall följas upp.

Även Kevin har fått 10 timmar, vilket i den mån det går skall samordnas med Lucias tider. Ett åtgärdsprogram skall upprättas på samma sätt som för Lucia, det är nästan samma text, undantaget är att talutveckling är bytt mot endast utveckling.

Vi vet ju att för Kevins del är det främst den socialabiten, och en remiss är inskickad till habiliteringen för en utredning om asperger syndrom, vilket barnpsykologen har konstaterat att skäl för det föreligger.

// Knightlord


Ex-nazister bytte sida efter släktforskning

Där ser man vad släktforskning kan göra:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2151282/ex-nazister-bytte-sida-efter-slaktforskning

Sedan är det så att nästan alla svenskar har några utländska anor någonstans.
Själv har jag vallonska anor genom släkten Bonnevier, när mina förfader Johan Olsson vigdes med Maria Henriksdotter Bonnevier (f ca 1676) senast 1700.

Soldatanor

Uppmot 80-90% av alla svenskar har även åtminstone en soldat bland sina anor, oftast flera.

// Knightlord

 


En flytt kommer lastad

Kollar upp min mormors farfar

Han var en s.k. statare, och dessa kunde flytta endel, men han har slagit mitt rekord att flytta och har snart passerat varenda län i mellansverige.

Dessutom släpar han med sig fru och barn (just nu 6 st, där alla utom 2 stycken är födda i samma församling), han vistas inte länge i varje församling.

Vad sägs om detta

Johan August Johansson, f 1862 i Fröjered (Skaraborgs län)
g 1886 m
Emma Charlotta Augustsson, f 1865 i Grevbäck (Skaraborgs län)
Barn
Johan Fredrik Simon, f 1887 i S:t Per, Vadstena (Östergötlands län)
Ester Dagmar Charlotta, f 1889 i Orlunda (Östergötlands län)
Harald Natanael, f 1890 i Orlunda (Östergötlands län)
Anton August Daniel, f 1891 i Risinge (Östergötlands län)
Judit Alfrida, f 1892 i Hallsberg (Örebro län)
Josef Emanuel, f 1894 i Taxinge (Stockholms län)
Flyttar 1894 till Varnum, Värmlands län
Och det är här jag är just nu

Johan August Johansson uppges vara statardräng fram till Taxinge, i Taxinge är han ladugårdsfogde.

// Knightlord


Stockholmsproblem släktforskning

Hjälper en vän

Jag hjälper en vän med forskning om hans släktnamn, och fick reda på att ingenting är kontrollerat i primärkällor (dvs födelseböcker och liknande), om inte hans farfar gjorde det på 40-talet, inget som han känner till.

Sundsvall

Jag följer då hans förfader i Sundsvall, och hela tiden är han född i Stockholm, och ni kan ju gissa hur många församlingar det är där, och hur många som föds samma år i varje av dessa församlingar.

Härnösand - Stockholm

Tillslut finner jag ändå att han kom till Sundsvall från Härnösand. Med hjälp av utflyttningslängden, finner jag sidan i husförhörslängden och finner då att han har varit 3-4 år i Härnösand och är inflyttad från Clara i Stockholm. Men det står också att han är född i Maria i Stockholm. Nu finns det ingen Maria församling i Stockholm vid den tiden, utan jag går in i församlingen Maria Magdalena församlings födelsebok för året han skall vara född. Och där finner jag honom. Det gick alltså förhållandevis lätt.

11 år och föräldralös i Stockholm

Ett olyckligt öde sker dock, hans far dör samma år (bara några månader) som sonens födelse, och modern dör innan sonen hunnit bli 12 år. Senare i sitt liv kommer ändå sonen bli Barberare i Sundsvall men dö relativit tidigt, före den stora branden i Sundsvall.

// Knightlord

Skolsyster

Igår

Jag hann eller orkade inte skriva blogg igår kväll/natt, vilket av anledningarna det är vet jag inte själv. Kanske tog släktforskningen lite extra tid, och sedan var jag för dötrött, eller så var det för att jag såg ett avsnitt av Rena Rama Rolf som jag fick i paketet jag hämtade ut från posten åt Cine.

Stressig morgon

Det blev lite stressig morgon, Kevin skulle vara hos skolsyster kl. 8.00, samtidigt skulle Johan lämnas på dagis (alltså kl. 8.00), Lucia hade tänkt cykla till skolan, men hittade inte sin cykelnyckel, och tydligen lyckades inte hon att använda pojkarnas lås, så även hon, dock muttrande, fick klättra in i bilen.

Jag skyndade med Johan till dagis (tur att de ligger på samma ställe som skolan), sedan snabbt över till en av fröknarna i förskoleklassen på skolgården för att meddela att Kevin skulle bli lite sen. Sedan till skolsyster, dit Kevin och frugan redan tagit sig.

Skolsyster

Skolsyster berättade vad som skulle hända för Kevin, först skulle de prata, sedan mäta längden, kolla synen, kolla hörseln och sedan prata, prata, prata, och ännu mera prata, sedan skulle det vara klart.

Hon talade också om att hon har tystnadsplikt och är skolsyster i skolan, men mamma till en flicka i förskoleklassen, som hon kallade tvåan, men som skolan själv säger och barnen, den blå gruppen, Kevin tillhör den röda gruppen.

Efter det första sa samtalet, blev det mäta, och Kevin och han var omkring 116 cm lång (minns tyvärr inte exakt, något säger mig att det var 116,5, medan Cine säger 115-117 cm). Sedan blev det synkoll och Kevin lyckades ganska bra med bägge ögonen och ett av ögonen, när han skulle testa endast det andra ögonet, hade tålamodet tagit slut för Kevin, så det gick inte alls. Men det är ingen fara just nu, hon kollar synen nästa gång igen.

Hörseln gick bra, och sedan fick mamma och pappa prata, då Kevin hittat en liten lekhörna, med några leksaker. Efter mötet, fick jag och Cine gå med Kevin till sin klass, och sedan åkte vi hem.





// Knightlord


Alla är lika värda


Vi gillar olika!


Alla är lika mycket värd. Ställ upp för friheten.

// Knightlord

Katastrof

Varken eller

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får ingen majoritet (det s.k. rödgröna blocket med 43,6 procent), Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan 1914, medan Miljöpartiet gör sitt bästa val någonsin)

Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet samt Centern (den s.k. alliansen med 49,3 procent).

Sverigedemokraterna

Får därmed en vågmästarroll med 5,7 procent. Om inte något av blocken kan lösa problemet.

Miljöpartiet

Moderaterna har tänker förhandla med Miljöpartiet, som hittills get kalla handen, vilket jag hoppas det fortsätter med.

Idé

En idé jag fick, som dock kanske inte heller är realistisk är att folkpartiet sammarbetar med de rödgröna och då får de egen majoritet.

Slutet

Om inte Sverigedemokraternas vågmästarroll kan brytas med sammarbeten, så tror jag att det är överhängande med ett omval, innan denna mandatperiod är slut.

// Knightlord


Uppdrag: Släktforskning - Referensuppdrag

Vill du veta hur dina anor ser ur?

Jag kan hjälpa dig. Jag tar en liten startavgift (300:-), och i den ingår det då att sammanställa de uppgifter jag får från dig att börja forska på, samt 2 timmars forskande. Sedan skiljer mitt åttagande mot de flesta andra som har en prisplan per timme. Jag väljer att ta en kostnad för det som verkligen utförs effektivt. Skicka dina önskemål, så skall jag se vad jag kan lägga får prisnivå.

Prisexempel

Antavla med i 5 generationer 62 individer (förrutom startanan), skulle ge ett pris på 2 500:- + startavgiften (dock garanteras inte att alla 62 individer kan fås fram, då det kan förhindras av olika sätt, okänd far, kyrkoarkivsbrand m.m.

Obs! För att få in referenser kan det hända att du blir utvald och får ett betydligt lägre pris.

Referensuppdrag

Jag har forskat i 18 år och är nu villig att hjälpa folk att få fram sina anor. Därför söker jag nu efter personer som vill ha forskningsuppdrag utfört. Efter utfört uppdrag vill jag dock kunna använda delar av utredningen som referens. Du kommer inte undan startavgiften på 300:-, men sedan kan priset bli lägre än de 2.500:- jag angett ovan.

Om du är intresserad. Skicka en kommentar nedan med mejladress, så återkommer jag så fort som möjligt.

Utgivet:
Svenska Smedsläkter nr 8, FFS-Föreningen för Smedsläktforskning (släkten Broms), 1998
Svenska Smedsläkter nr 10, FFS-Föreningen för Smedsläktforskning (släkten Gropp), 2000

// Knightlord


Överraskning!!!

Wow

Drog iväg runt halv ett-tiden för att rösta och fick raska på direkt efter till lasarettet med Kevin som mådde lite halvtaskigt. Mer om det äventyret kan läsas i frugans blogg: http://maskrosmor.blogg.se/

SJälv blev jag glatt överraskad när jag kikade in i bloggen vid hämkomsten nyss. 7 meddelanden!!! Och övervägande från helt okända personer för mig, åtminstone ännu så länge.

Vill ni göra mig glad och ännu gladare, skriv en liten kommentar i bloggen, det värmer ;-)

Rösta

Hoppas ni har röstat nu ni som har den möjligheten. Jag tycker det är ens plikt att rösta och inte bara ligga på sofflocket. Lite luft skadar inte heller...





// Knightlord


Ny blogg!

Ny blogg!

Idag har jag börjat att skapa en ny blogg, som enbart kommer handla om släktforskning. Jag har dock valt att göra den lösenordsskyddad. Så vill ni komma åt den, skriv ett meddelande här nedan, samt en mejladress, så kommer den när första inlägget om släktforskning skrives, vilket bör bli någon gång i veckan.

Uppmaning!

Gå och rösta idag gott folk, och alla människor är lika värda, rösta inte på Sverigedemokraterna.

// Knightlord


Släktforskning

Hellsberg

Försöker att knyta ihop två grenar Hellsberg. Började med att jag hittade en Oskar Ludvig Hellsberg, gruvarbetare, f 1876 i Kloster sn (D) = Eskilstuna, uppe i Malmberget.

Gemensam nämnare

Försöker hitta den gemensamma nämnaren till Johan Fritiof Hellsberg, f 1848 i Turinge sn (B), smedsmästare. Johan Fritiof far är smeden Johan Jacob Hellsberg, f 1819 i Turinge sn (B), som i sin tur är son till Lars Fredrik Hellsberg, f 1782 i Länna sn (D).

Oskar Ludvig Hellsberg är son till skomakarearbetaren Carl Edvard Hellsberg, f 1846 i Kloster sn (D).




// Knightlord

Dagen före valet

Dagen före

Idag är det dagen före valet, och TV-kanalerna, tidningarna, övriga media haglar om valet. Men jag blir mest bara förbannad. Varför är alla partierna lika duktiga kålsupare... Det är hur bra som helst på att klanka ner på sina motståndare och säga hur dåliga de är, men är inte direkt duktiga på att framföra varför deras förslag är bra...

Valdagen

Jag är av den åsikten att kan man så skall man gå för att rösta på just valdagen, medan förtidsröstning är för dem som är upptagna på valdagen.... Nu har tydligen upp emot 1 miljon redan förtidsröstat.... är det så många som har något inplanerat på valdagen?

// Knightlord

 


Tur det finns TV-play på nätet

TV

Jag brukar inte se så mycket på TV, fast idag har jag fått problem ;-)

Tablån

19:30 – 20:00                   TV4                   Halv åtta hos mig
20:00 – 21:00                   TV4                   Idol – audition
20:00 – 21:00                   TV1                   Uppdrag Granskning (skolan)
20:00 – 21:00                   Kanal 5             Arga Snickaren
21:00 – 22:00                   TV3                   Efterlyst
22:00 – 23:00                   TV3                   Hell’s Kitchen
23:45 – 00:25                   TV1                   Vem tror du att du är? (Lisa Kudrow)

TV-Play

Lösningen finns som tur på nätet. Kolla klockan 20:00 (?!) 3 program jag vill se, samtidigt(!) Då är det tur att alla tre går att se på nätet. Men jag ockuperar TV:n för en gångs skull nästan hela kvällen ;-)

// Knightlord

 


Tandläkarbesök 4

Kevin åter till folktandvården

Igår var då Kevin åter tillbaka hos tandläkaren (egentligen tandsköterskan). Denna gång följde även Cine med, sedan vi ändrat Johans dagistider. Nu fick Cine se hur pedagogisk hon var, i jämnförelse med tandhygenisten som har skrämt Kevin mer än det gjort nytta. Han fick aldrig upp Kevin i t.ex. i tandläkarstolen. Nu har Kevin träffat tandsköterskan tre gånger, dock de två första tillsammans med tandläkaren, men denna gång alltså enbart tandsköterskan. Han skuttade upp i tandläkarstolen och behövde ingen hjälp alls.

Genomgång

Kevin och tandsköterskan gick igenom alla saker igen, och han kände och provade och munnen gick i ett. Det var en sond som både blåste luft och kunde spruta vatten. Det var en bläster  som skrämmer bort tandtrollen.

Lackning

Tillslut kom de då fram till själva lackningen, och förra gången fick hon inte använda den prylen som liknar en spruta, men är inte ett dugg vass. Utan hon fick lägga på lacket manuellt med någon typ av krok. Hon förklarade varför alla tandläkarnas verktyg var så långa, det var ju helt enkelt så att hon skulle ju inte nå in till tanden, om verktygen var korta. Och visst, nu gick det att använda det sprutliknande verktyget, även om Kevin sa nej till att börja med.

Leksak

Kevin var så duktig, så han skulle få välja en liten leksak, och efter ett letande av sjuksköterskan hittade hon burken (det var inte hennes vanliga rum), men det var bara tråkiga saker och Kevin hade redan utsett en båt. Sjuksköterskan gick och hämtade den andra burken från hennes normala rum och vips så hade Kevin roffat åt sig båten och besöket var över. Han skall tillbaka om 3 veckor för lite mer lackande.













// Knightlord


Thailändskinspirerad köttgryta

Thailändsk köttgryta

Igår kväll åt vi denna rätt till middag. Därför ger jag er nu receptet.



Ingredienser (4 port)

Kött (valfri sort)
1 brk (227 g) Vattenkastanjer
3 brk (3x227 g) Skivade Bambuskott
2 brk (2x400 g) Kokosmjölk
5 dl Matlagningsgrädde
1.5 tsk Gröncurrypasta
Soja
Peppar
Paprikapulver

Tillagning

Bryn köttet i en stekgryta. Häll i kokosmjölken och grädden. Blanda sedan i vattenkastanjerna och bambuskotten. Skvätt i soja efter behag. Blanda ner gröncurrypastan. Krydda efter eget tycke, jag hade igår enbart peppar och paprikapulver, tänk dock på att gröncurrypastan kan vara stark, igår blev det lagom för oss. Koka upp och låt puttra ca 10-15 minuter.

Serveras med ris.

// Knightlord

 


Att tvätta en bil

Att tvätta en bil kan ha sina svårigheter

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article7779563.ab

(rubriken syftar på filem "Att angöra en brygga") ;-)

// Knightlord

Visning för nattmänniskor

Tittar lite för skojs skull på www.booli.se/ på hus, lägenheter m.m. i Oxelösund. Såg att Kronofogden säljer två stycken lägenheter i Oxelösund. Den ena ligger på Sjögatan 10B, har visning 28/9-2010, kl. 13:00. Den andra ligger på Folkegatan 25C, med visning 28/9-2010, kl. 00:30. Nog måste man vara vann att vara vaken på nätterna då?

http://www.booli.se/bostad/lagenhet/oxelosund/folkegatan+25c/712179/maklare

// Knightlord

Barndomsminnen: Lite blandat

Idag blir det lite blandat

Anita och Televinken

Säger bara, trafik ;-) Hade en gång i tiden en skiva (LP) med ett oranget omslag, med en bil i en höstack.

Gick även i Godmorgon Sverige.

http://www.youtube.com/watch?v=gGMD6ljnwGY


Drutten och Gena

Ursprungligen en rysk saga. Om ni har sett filmen Repmånad så syns dessa i en kort sekvens i en tv i ett uppehållsrum.

http://www.youtube.com/watch?v=BVOga4NqrQ4&feature=related


I Fablernas Värld

Klassiskt barnprogram

http://www.youtube.com/watch?v=Uj3WNYYzPv4&feature=related



// Knightlord


Barndomsminnen: Linus på linjen

Linus på linjen

Oh, vilka minnen ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=tVGuTUzZ_OQ&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=wuBADSiyqWk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=8VWcqILJam4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=skb2gKR7rOk&feature=related

// Knightlord

Ansökan om fritidsplats

Intyget

I tisdags fick vi så intyget från barnhälsopsykologen som Kevin har träffat ett antal gånger. Hon som skulle skicka en remiss till habiliteringen.

Ansökan

På onsdagen efter att jag hämtat Kevin från förskoleklassen och hämtat Johan från förskolan samt pumpat Lucias cykel vid macken, då pumpen var spårlöst borta, tog jag mig förbi kommunhuset och lämnade in ansökan om fritidsplats för Kevin. Hur lång handläggningstid det är har jag dock ingen aning om.

Pumpen

På kvällen hittade så Lucia pumpen.

// Knightlord

 


Tandläkarbesök 3

Ännu ett tandläkarbesök

Då var det så Kevins tur att besöka tandläkaren för att behandla hans hål. Kevin var verkligen duktig, men det blev ändå inte helt som vi hade räknat med.

Kevin var lite blyg när vi kom in, men han tog sig upp i stolen. Men då den s.k. inskolningen inte hade varit framgångsrik tidigare hos tandhygenisten, så sa tandläkaren att vi får göra en liten längre inskolning. Så de berättade och visade och Kevin kände på, och hade båda dammsugarna i munnen, en mojäng som både blåser och sprutar vatten, även den i munnen. Inget av det lyckades tandhygenisten med.

Han tog även bedövningssalvan på handleden, något han nekat tidigare. Men att testa salvan som gör att huden somnar i munnen blev tvärstopp. Då tittade tandläkaren på tanden en extra gång och konstaterade att det inte är ett hål, men något som är en början till hål. Så det blev att lacka tanden, vilket fungerade. Nu skall den lackas nästa vecka också. Efter det så kommer han bli kallad någon gång efter jul för att kolla tanden.

Vi fick en tid, till en annan tandsköterska. Men när vi kom ut till bilen, så ringde telefonen och det var tandläkaren. Hon sa att hon hade ändrat i tiderna, så nu skulle Kevin få komma till henne även nästa vecka, vilket hon tyckte var en fördel, det tycker vi också, hon är så pedagogisk.

Sedan har även Kevin sagt att manliga tandläkare är läskiga...

// Knightlord

 


Barnsomsminnen Smurfarna

Smurfarna

Smurfarna är en klassiker från sekelskiftet 1970-/1980-tal. De här är de smurfarna det skall vara och inte de moderna smurfhits, som bara har förstört smurfarna. Hade aldrig LP:n Smurfpartaj i Smurfland, men lånade den och hade spelat av den på ett kassettband, vaddå? Man gjorde ju så förr... Men bandet är försvunnet, men inte minnet och tänk vad Youtube är bra ibland ;-)

Några Smakprov

Sol i Smurfens land
http://www.youtube.com/watch?v=UAOg-DDw4Jc&feature=related

Det står ett träd i skogen
http://www.youtube.com/watch?v=aHC5GowoLe0&feature=related

Det glömda landet
http://www.youtube.com/watch?v=C7ocVtHQD1c&feature=related

Klasse Möllberg

Även Klasse Möllberg (ni vet Banarne, Hemlige Arne m.m.) gav ut en skiva med Smurfarna, som är hyffsad, och innehåller klassikern Hallonsaft.

Hallonsaft
http://www.youtube.com/watch?v=ccCxo4swk_Q&feature=related

// Knightlord

Polisen och en brottsvåg

Lämnar Kevin på skolan

Jag åker iväg till skolan med Johan och Kevin, Lucia har sovmorgnar på onsdagar. Lämnar först av Johan på förskolan Skattkistan som ligger på samma område som Ramdalsskolan. Han börjar kl. 08.00, medan Kevin börjar 08.10. Så vi sitter på en bänk utanför i väntan på att det skall ringa in.

Polisen kommer

Plötsligt kommer två poliser gående på skolgården. Någon kvinnlig anställd, vet dock ej om det är en lärare eller någon med en annan befattning, visar poliserna in i den byggnaden som skolsköterskan håller till i, men även några andra verksamheter.

När jag ser polisen komma säger jag till Kevin.
- Titta nu kommer polisen.
Kevin tittar sig omkring.
- Du har väl inte gjort någonting?
Kevin nekar.

Förklaringen varför polisen var vid Ramdalsskolan

Alldeles nyss fick jag se en artikel på http://www.sn.se/ Sörmlands Nyheter, vilket fick mig att förstå varför jag hade sett polisen. Det har varit en brottsvåg med minst 7 händelser under natten, bl.a. Björntorps äldreboende, Blåklockans förskola, en pizzeria (antagligen Sunda Pizzeria, där jag handla pizza så sent som igår), en matbutik (antagligen Tempo, som ligger granne med pizzerian, och bara ett stenkast från Blåklockans förskola), samt Ramdalsskolan. Hela artikeln finns här: http://www.sn.se/nyheter/oxelosund/1.801033

// Knightlord


Studerar

Studier på distans

Snart har jag studierat på en kurs i Samhällskunskap B på distans. Började i måndags, fast första uppgiften fanns kom redan i söndags. Vi är 13 studerande, hittills har 10 skrivit en beskrivning av sig själva, och då är jag en av av killar på hela kursen. Dessutom är jag hittillls den äldsta ;-)

Världen är bra liten

På samma kurs finns en gammal vän från tiden i Eskilstuna. Vart helt överraskad när hon skrev sin beskrivning, hade ingen aning om att hon hade sökt.

Dessutom finns 1 person från Oxelösund, den stora metropolen öster om den lilla byn Nyköping, där det för övrigt även bor en till deltagare. Södermanland är klart överrepresenterat på kursen som arrangeras av Nätbildarna, http://www.natbildarna.nu/ och Folkhögskolorna.

// Knightlord


Tandläkarbesök 2

Tandläkarbesök igen

Nu har Lucia varit och fixat sin andra tand och är helt klar hos tandläkaren för denna gång. Hon var minst lika duktig denna gång som igår.

Det var två skillnader mot igår.

Skillnad #1

Det var en tandläkare till i rummet, dvs en som utbildades till tandläkare.

Skillnad #2

Lucia klättrade upp i stolen själv, och jag slapp lyfta henne dit. Dessutom var hon med pratför idag.

// Knightlord


Tandläkarbesök

Tandläkaren

Oj vad stolt man blir av Lucia när hon var hos tandläkaren.

Det började med att jag hämtade henne 30 minuter innan hon slutade skolan i just skolan. Därefter hämtade hon och jag Johan från dagis, varefter vi begav hos ner till Folktandvården i centrum.

Väl där blev det att jag borstade Lucias tänder en gång innan det blev en stund i väntrummet innan tandsköterskan hämtade mig och Lucia. Johan, Kevin och frugan stannade i väntrummet.

I rummet vi kom in i fanns tandläkaren som är namne med Johans gudmor. Och jag måste säga att både hon och sköterskan var betydligt mer pedagogiska än tandhygenisten och förklarade precis allt de skulle göra.

Det började med att Lucia fick sätta sig i stolen, varefter de smetade på en salva på tanden. Efter en liten stund skulle något medel sprutas in i salvan (5 droppar), verktyget såg ut nästan som en spruta, fast hon nämnde aldrig ordet spruta och jag minns inte vad hon sa heller. Men Lucia fick känna på verktyget innan.

När sedan tanden somnat duschades tanden. Efter det rengjordes tanden med ett verktyg som ser ut som en tandläkarborr. Den kunde också spruta vatten. Så Lucia hade en sak liknande en dammsugare i munnen som sköterskan höll i för att den skulle suga bort vattnet och smutsen.

Efter det så sprutades något medel (vet ej vad det var) i tanden.

Lucia fick sedan bita på en papperslapp så att lagningen skulle se bra ut. Och sedan var det att välja en liten sak, och det blev en liten båt för att Olle och Pelle inte längre har någon båt.

Säkert har jag glömt något, men det mesta är med iallafall. Och i morgon skall hon laga det andra och sista hålet.

// Knightlord

 


Utvecklingsbedömning

Utvecklingsbedömningen av Kevin

Idag har vi varit till en barnhälsovårdspsykolog, så Kevin har inte varit till förskoleklassen idag, då han börjar normalt 8.10 och slutar 11.10 och vi hade mötet mellan 9.00 och 10.30.

Språket

Språket som har mer eller mindre stått still i cirka 2 år, ligger enligt psykologen på en för Kevins ålder rätt nivå, och då har hon även pratat med logopeden som har träffat Kevin två gånger.

Socialt

Hur Kevin uppför sig socialt beror mycket på hans egen motivation. Samspelet mellan Kevin och en vuxen fungerar om man anpassar sig till hans villkor, men det går att motivera honom under kortare stunder att göra något som en vuxen vill.

Kevin har svårt att leka med jämngamla barn i deras lekar utan leker oftare själv eller med yngre barn för hans ålder något enklare och "barnsligare" lekar. Enligt oss föräldrar har han också svårt för stora folksamlingar, inte minst i skolan när man lämnar honom på morgonen då det är många på samma plats.

Rutiner

Kevin är rutinbunden, och har svårt för förändringar. Han kan se på film (samma film om och om igen) i timmar och man måste vara mycket aktiv för att få honom på andra tankar.

Instruktioner

Kevin har förmågor att tänka logiskt, lösa problem, se samband osv som motsvarar hans ålder, men har trots detta svårt att förstå instruktioner i flera led.

Sammanfattning

Sammanlagt stärker resultatet misstanken att en neuropsykiatrisk problematik i form av Aspergers Syndrom föreligger. Ärftlighet, som finns i familjen, stärker ytterliggare misstanken.

Rekommendationer

* Vidareutredning ang. Asperbergs Syndrom

* Pedagogik och praktiska förutsättningar i skoan för att Kevin kan ta till sig undervisningen och fritids på bästa sätt samt utvecklas socialt dvs:
- liten undervisningsgrupp
- korta pass
- mycket omväxling i undervisningspass
- en-till-en arbete vid behov
- visuellt förtydligande
- tydliggjort motivationsarbete i de ämnen som Kevin har svårt att hitta motivationen för
- assistent på rasterna och fritids för stöd med det sociala samspelet med jämnåriga barn
- konkreta åtgärder för att framhäva styrkoerna för att stärka självförtroendet och få en positiv roll i barngruppen

Intyg

Psykologen kommer att skriva ett intyg, så vi kan skicka en ansökan om fritidsplats till Kevin. Vi borde kunna ha intyget på måndag eller tisdag. Psykologen skriver intyget på fredag.


// Knightlord


RSS 2.0